Wat kost een bruiloft feest? Wat betaal je voor live muziek? Hoe Oriënteer je op een goede en betaalbare artiest of muzikant voor je feest? Lees hier meer.

Wat kost een betaalbare entertainer of muzikant voor een feest?

De prijs voor een artiest of muzikant is niet eenvoudig te beantwoorden. Toch zijn er een paar belangrijke factoren die van invloed zijn om tot een prijs te komen. Wil je een muzikant of artiest inhuren voor je feest of evenement? Lees hieronder enkele tips en ervaringen. Jelle is een ervaren performer, pianist en zanger en kan met zijn ervaring (sinds 2001) jou hopelijk een beetje op weg helpen.

 

Boek een ervaren muzikant of artiest

Muzikanten met veel ervaring weten waarover zij praten en zullen als het goed is ook vertellen waar hun eigen grenzen liggen. Niet alles willen aannemen maar toch mee kunnen denken hoe een feest optimaal gevierd kan worden. De ervaring zit dus niet altijd in het “muziek-technische”. Hoe is een zaal opgedeeld? Hoeveel tafels en stoelen zet je neer? Waar  komen de gasten binnen? Wat de samenstelling is van de gasten? Achtergrond muziek voor in de pauze? De muziekkeuze… Kortom: er zijn zoveel factoren die helpen bij een geslaagd feest, waar jij als leek vaak niet eens over nagedacht hebt. Het enige wat jij wilt is een geslaagd feest zonder zorgen.

Weet wat je in huis haalt voor je feest

Vier je een feest één keer in het jaar, of één keer in je leven? Het is belangrijk dat je weet wat je in huis haalt en dat de verwachtingen die je hebt kloppen. Zo ben jij het meest happy, zit de pianist het lekkerste achter zijn piano en hebben de gasten het naar hun zin. Er zullen altijd factoren zijn die van invloed kunnen zijn tijdens een feest waar je nooit controle over hebt, bijvoorbeeld het weer… 

Fulltime muzikant of hobby muzikant?

Er zijn veel goede pianisten, muzikanten en entertainers die naast hun werk op feesten en partijen spelen. Maar wanneer weet jij nou of deze artiest of entertainer geschikt is voor jou feest?

Veel goede muzikanten, pianisten en entertainers kunnen niet (of willen niet) leven van de muziek. Velen doen dit dus naast hun werk. Dat is geen probleem maar kan soms wél tot lastige conflicten leiden. De reden is de prioriteit die gekoppeld wordt vanuit de artiest aan het feest. Professionele muzikanten zullen nooit zeggen dat het om een “snabbel” gaat, voor hun is het is werk en niet een koelkast die je besteld en kan ruilen.

Een klant die een artiest of muzikant boekt mag ervan uit kunnen gaan dat afspraken worden nagekomen, mailtjes worden beantwoord etc. Kortom een zakelijke en professionele houding. Helaas is er in de muziekwereld een imago ontstaan dat muzikanten dit niet altijd doen.

Goedkope pianist en entertainer boeken voor je feest?

Het is verleidelijk om voor het goedkoopste te gaan. Dat hoeft niet een probleem te zijn als dit past in jouw plaatje en wensen. Sommige pianisten spelen voor 300 euro en een kratje bier. Dat is leuk als je een artiest hebt die zichzelf ook als gast ziet en aan het eind van de avond dronken naar huis gaat. Maar wil je dit is de vraag?

Helaas gaat het hier vaak fout. Dit schaadt niet alleen het imago van muzikanten en artiesten in het algemeen, maar ook de mensen die professioneel met hun vak bezig zijn. Muzikant en artiest zijn is meer dan alleen muziek maken en een feestje bouwen. Een professionele entertainer en artiest neemt zijn werk en klanten serieus en zal altijd alles geven om tot het beste resultaat te komen. De klant en de gasten staan altijd bovenaan, dit bereik je niet als je half dronken achter je instrument zit. Daarnaast worden de meeste muzikanten daarvan niet direct een betere performer…

Betrouwbare pianist entertainer

Als een “hobby” artiest zijn afspraken niet nakomt zal dit voor hem geen grote gevolgen hebben maar wél voor de klant! Natuurlijk is overmacht nooit uit te sluiten, zelfs niet met de mooiste algemene voorwaarden. Maar voor een artiest die van zijn optredens leeft staat er meer op het spel. Hij of zij zal daarom niet snel de kantjes ervan aflopen omdat ie bezig is met een goede naam op te bouwen en graag opnieuw geboekt wil worden voor een ander feest.

Evenementen en Boekingskantoren

Wanneer je ervoor kiest om via een boekingsbureau een artiest, muzikant of entertainer te willen boeken kan dit in sommige gevallen een goede keuze zijn. Dit hangt af van een aantal zaken.

Veel zakelijke klanten zullen eerder voor deze optie kiezen omdat zij gewoon “iets van muziek” willen hebben, zonder hier lang mee bezig te willen zijn. Maar mensen denken dan  dat een optreden beter is geregeld. Het klopt dat er in geval van ziekte of overmacht een ruimere keus is uit vervangende acts (zeker niet altijd). Het nadeel is er voor de artiest die er minder aan verdient. Boekingsbureaus die artiesten in hun bestand hebben “zetten artiesten weg”. Alsof het om een stel koeien gaat op de veemarkt. Gelukkig niet allemaal maar er zijn onder artiesten heel veel nare ervaringen met dit soort muziek bureautjes. Juist omdat de meeste muzikanten of artiesten in een afhankelijk positie verkeren ten opzichte van evenementenbureau. Daarnaast is er nauwelijks direct contact tussen de artiest en de klant, dus dit contact is minder persoonlijk. Als je er zeker van wilt zijn wat je in huis haalt en je persoonlijk contact prettig vindt, is direct boeken met de artiest een betere optie voor je feest. Wanneer je het belangrijk vindt dat er “gewoon iets staat” en minder uitmaakt wie dat is, is een boekingskantoor een prima keuze. Ook bieden zij een ruime keuze uit verschillende artiesten als je nog niet zo goed weet wat er te kiezen valt.

Geluidsinstallatie voor piano entertainment

Beschikt de muzikant over zijn eigen geluid, licht en vervoer of moet hij alles huren en inprikken op de beschikbare geluidsinstallatie van de feestlocatie? 

Wanneer een artiest zijn eigen spullen meeneemt betekent dit dat jij als klant hier geen omkijken naar hebt. Dus alle technische zaken worden uit handen genomen mits de voorwaarden voor aansluitingen op de locatie geregeld zijn. Meestal is dit 220 volt van een aparte groep. In een enkele geval krachtstroom. Het voordeel hiervan is dat de entertainer weet hoe zijn spul werkt en daarmee een stuk kwaliteit kan garanderen. Het gebeurt regelmatig dat klanten willen onderhandelen over de prijs als de artiest inprikt op het systeem van de locatie of speelt op de piano die daar al staat. Dat kan je als klant proberen maar dan neem je voor die paar tientjes een behoorlijk risico als het niet werkt, kapot gaat of vals klinkt.

Overige kosten/personeel

Het is duidelijk als jij een knallende professionele band van zes man neerzet op je feest, je meer betaald dan één gezellige pianist. Hoewel een band super gaaf kan zijn moet je wel bedenken dat je zes loodgieters op een podium zet en niet een paar dronken beunhazen in een stinkend t-shirtje..